Olej z pestek Dyni

Nigdy nie przepadałam za przesiadywaniem w kuchni i kuchceniem. Jednak teraz troszkę zmieniłam podejście. Lubię się z nożami, garnkami i wszelakimi kuchennymi akcesoriami. Co prawda zrobienie zupy to dla mnie nadal czary, ale sałatki, dania z makaronem oraz potrawy nie wymagające długich godzin pichcenia wychodzą mi coraz lepiej. Najbardziej jednak lubię piec ciasta i nie chwaląc się przyznam, że wychodzi mi to całkiem dobrze. Dzisiaj opowiem Wam o mojej kulinarnej przygodzie z olejem z pestek dyni ;)
Pierwszy raz miałam do czynienia z dyniowym olejem. U nas w kuchni panuje olej słonecznikowy i rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Olej dyniowy ma piękny ciemnozielony kolor oraz przepyszny lekko orzechowy smak.
Olej z pestek dyni jest również cenny pod względem zdrowia. Badania dowodzą, że pozytywnie wpływa na układ moczowo-płciowy, a także poprawia wygląd włosów i skóry.
Olej ten nadaje potrawą wyjątkowy smak. Jest idealny do przygotowania zup, sałatek oraz dań z makaronem. Można nim także podkreślić smak serów.
Olej z pestek dyni  pochodzi z Austrii i spełnia wszystkie przepisy UE.

W mojej kuchni wykorzystałam ten olej do sałatki z kurczakiem, jajkiem, pomidorem, papryką.
Dodałam go do dipu jogurtowo majonezowego
Sałatka była przepyszna, a smak był niezapomniany
Olej ten również dodałam do zupy-krem z poru i na jego bazie przygotowałam grzanki ;) Grzanki miały dyniowy posmak co rewelacyjnie pasuje do porowego kremu!
Zmieniłam też smak ulubionej sałatki pomidorowej
Mój brat, który jest kucharzem wykorzystał ten olej również do zrobienia sosu winegret,
którym polaliśmy sałatę batawską
Sałata miała wyraźny lekko kwaśny smak. Ale do mięska i nowych ziemniaczków smakowała przepysznie. Nawet Kamilka pomogła zarówno w przygotowaniu jak i skonsumowaniu ;)

Dziewczyny jeśli lubicie poznawać nowe smaki i chcecie zaskoczyć rodzinę, znajomych nowym smakiem polecam Wam TEN olej. Co prawda w okresie letnim olej ten zawiesza produkcję, ale już we wrześniu możecie delektować wyjątkowym smakiem oleju z pestek dyni.

Zachęcam do polubienia profilu na FB gdzie znajdują się przepisy na oryginalne potrawy ;)

13 komentarzy:

  1. Ciekawy, nie słyszałam o nim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam oleje z pestek różnych nasion;) obecnie mam ze słonecznika i jest super;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie różne oleje, ale ja wybitnie niesałatkowa jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. oleje są rewelacyjne na włosy:D obserwuję!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam, lubie i czesto uzywam, jako ze mieszkam w Austrii ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm zjadłabym taką sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie smakołyki tu u Ciebie, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie miałam. Ostatnio testowałam w kuchni olej kokosowy i choć świetnie wpływał na smak kurczaka, to niestety jest za drogi aby go na stałe wprowadzić do naszego menu. A na ten być może się skuszę. Lubię takie nowinki :) Ja używam w kuchni głównie oleju z pestek winogron i masła klarowanego. Sporadycznie słonecznikowego czy oliwy z oliwek - nie przepadam za jej dość charakterystycznym smakiem.
    Ps. Kiedy będę mogła skosztować jakiś Twój wypiek?

    OdpowiedzUsuń
  9. zaintrygowałaś mnie tym olejem, muszę podrzucić pomysł męzowi (to on głównie gotuje) ja za to jestem krytykiem ;)!

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszcze nie używałam takiego oleju, potrawy wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie próbowałam, ale chętnie to zmienię:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, zachęcam do pozostawiania swoich myśli ;) Dziękuję ! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...